W listopadzie 2018 r. trzynastoosobowa grupa uczniów naszego Liceum przystąpiła do projektu edukacyjno-wychowawczego „Oblicza Dialogu. Młody Asyż. Młodzież na rzecz tolerancji i pokoju”. Temat obecnej edycji projektu to: Przy wspólnym stole. Obrzędy i tradycje kulinarne w różnych kulturach i religiach”.
W ramach projektu uczestniczyliśmy w Festiwalu Interkulturalia 2018 w Krakowie.
Podczas festiwalu, w sobotę (24.11.2018), braliśmy udział w warsztatach kulinarnych „Ukraińskie pielmieni i wareniki” w stosunkowo nowej na mapie Krakowa Restauracji Hutorok przy. ul. Czapskich 1, niedaleko naszej szkoły. Przemiłe ukraińskie małżeństwo, a jednocześnie profesjonalny zespół wprowadzał nas w tajniki przygotowania ukraińskiej wersji znanych nam pierogów. Lepieniu pielmieni i wareników towarzyszyła rozmowa na temat różnych tradycji ukraińskich. Pod koniec warsztatów mieliśmy okazję skosztować swoich dzieł, które podane były z klasycznymi ukraińskimi przystawkami. Po „pierogowych”warsztatach jesteśmy nieźle przygotowani na pomoc w kuchni przed Wigilią.
W niedzielę (25.11.2018) szkoliliśmy się na warsztatach kulinarnych „Langos u Węgra” na Placu Nowym 48/8 w tzw. Okrąglaku na Kazimierzu. Mieliśmy okazję poznać tajniki powstawania tradycyjnego węgierskiego langosza oraz gulaszu węgierskiego. Warsztat prowadził bardzo pozytywnie nastawiony Węgier z krwi i kości, który starał się zarazić nas swoją pasją do gotowania i do węgierskiej kuchni. Pytany o węgierskie tradycje powtarzał, że najważniejsze to kochać to, co się robi, a na wspólny stół zamiast określonych tradycyjnych dań przygotowywać z miłością to, co każda z bliskich osób lubi najbardziej .
Na warsztatach poznaliśmy przemiłych ludzi – przedstawicieli innych kultur, zdobyliśmy sporo wiedzy i umiejętności, a niektórzy z nas otrzymali nawet tytuł Pani Domu i Szefa Kuchni.
Monika Lewicka
Najnowsze komentarze