WKRACZAMY KONKURSOWO W NOWY 2020 ROK, CZYLI NASI UCZNIOWIE W OKRĘGOWYM ETAPIE XXIV OGÓLNOPOLSKIEJ OLIMPIADY WIEDZY O ŻYWIENIU I ŻYWNOŚCI

 Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności ma już dosyć długą tradycję. Powstała z troski o zdrowie społeczeństwa, którego stan rokrocznie ulega pogorszeniu. Przyczyną tego jest brak odpowiedniej dbałości o edukację w kontekście zwrócenia uwagi na współzależności między pożywieniem człowieka a  jego zdrowiem i życiem. Wiodącą tematyką tegorocznej edycji konkursu jest „Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości”.

Już 3 stycznia br. odbyły się eliminacje okręgowe, do których zakwalifikowało się dwoje naszych uczniów. Zawody miały miejsce w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2, gdzie rywalizowało ze sobą 82 uczniów z 48 szkół okręgu małopolskiego.

W teście poza zagadnieniami wiodącymi znalazły się pytania z zakresu gastronomii, żywności i żywienia. W trakcie trwania eliminacji opiekunowie zostali zaproszeni na pokaz gastronomiczny „Wykorzystanie metody sous vide do produkcji potraw z mięsa i ryb”. Serwowane kąski były iście zdrowe i smakowite. Po zakończeniu konkursu wszyscy uczestnicy zostali poczęstowani obiadem przygotowanym przez Warsztat Szkolny goszczącej nas szkoły.

Z niecierpliwością oczekujemy wyników, w nadziei na udział w centralnym etapie olimpiady, który odbędzie się w Szczecinie.

                                                                     prof. Beata Sobocińska

 

Skip to content