Czy ciężki – znaczy gruby?, czyli „Pułapki oceny składu ciała organizmu człowieka”

Zagadnie znaczenia prawidłowej masy ciała dla zdrowia człowieka od świtu rozwijała pani dr Beata Piórecka w kolejnym wykładzie z cyklu naszych spotkań z pracownikami Instytutu Zdrowia Publicznego UJ.

Po krótkim wprowadzeniu dotyczącym komponentów ludzkiego ciała, zwróciła uwagę na kluczową rolę wody w jego składzie. Dostrzegając różnice płciowe i wiekowe, zachęcała do dbałości o rozwój tkanki mięśniowej celem uniknięcia otyłości. Omówiła istotną rolę tkanki tłuszczowej dla zdrowia organizmu człowieka, której zarówno niedobór, jak i nadmiar może być szkodliwy (będąc przyczyną np. chorób układu krążenia czy nowotworów). Istotne było również wskazanie funkcji tkanki tłuszczowej jako gruczołu dokrewnego oraz wytwarzania przez nią wielu hormonów, także antagonistów: leptyny i adiponektyny, wpływających na kształtowanie naszej sylwetki. W dalszej części wydarzenia pani doktor zaprezentowała metody oceny składu ciała, które nie są uniwersalne dla każdego. Podczas spotkania młodzież poznała mechanizmy warunkujące odkładanie tkanki tłuszczowej oraz zachowania (w tym również żywieniowe) mające znaczenie dla redukcji jej nadmiaru. Młodzież była żywo zainteresowana tematyką, co przełożyło się na jej liczny udział w dyskusji.

Wydaje się, że zbliżający się Wielki Post ułatwi wdrożenie w życie zaleceń pani dr Pióreckiej, dotyczących zdrowego odżywiania się.

 

dr Beata Sobocińska

Skip to content