„Kto pokłada szczęście w jadle, tego cały zaszczyt w sadle.”  Przysłowie polskie

„Badania w dziedzinie medycyny dokonały tak olbrzymiego postępu, że dziś – praktycznie biorąc – nikt już nie jest zdrowy.”  Bertrand Russell

 

WYKŁADOWCY Z INSTYTUTU ZDROWIA PUBLICZNEGO

WYDZIAŁU NAUK O ZDROWIU UJ COLLEGIUM MEDICUM NASZYMI GOŚĆMI

Środa stała się dla nas ostatnio częstym dniem wizyt w Instytucie Zdrowia Publicznego – i chociaż bardzo podoba nam się tamtejsza aula, to tym razem zaprosiliśmy pracowników uczelni w nasze skromne progi.

Jako pierwsza wystąpiła pani dr Beata Piórecka z wykładem „Znaczenie i ocena zawartości tkanki tłuszczowej w organizmie człowieka”. Prelegentka starała się uświadomić młodzieży jak ważna jest rola tkanki tłuszczowej dla zdrowia człowieka. Udowadniała, iż zarówno nadmiar, jak też niedobór tkanki tłuszczowej mają wpływ na konsekwencje zdrowotne (np. choroby układu krążenia, choroby metaboliczne, nowotwory). Uczniowie dowiedzieli się jakie mechanizmy wpływają na odkładanie się tkanki tłuszczowej i jakie zachowania żywieniowe sprzyjają temu zjawisku, ale także powzięli informacje o sposobach redukcji tej tkanki.

Kolejna prelekcja „Woda kluczem do dobrego zdrowia” była autorstwa pana dr. Bartosza Balcerzaka. Celem wykładu było omówienie roli wody w utrzymaniu ludzkiego zdrowia. W trakcie wystąpienia zostały przedstawione przykłady różnych kategorii chorób wynikających z braku wody oraz jej zanieczyszczenia przez wybrane substancje chemiczne oraz czynniki zakaźne. Przedyskutowano kwestię porównania jakości wody butelkowanej oraz wodociągowej. Uczestnicy wykładu poznali również odpowiedź na pytanie czy można się zatruć czystą wodą? Smutnym akcentem był podjęty przez mówcę problem braku wody pitnej w wielu rejonach świata, gdzie transport od momentu wydobycia do możliwości skorzystania z przysłowiowej „kropli wody” trwa kilkanaście dni, gdzie dzieci (zamiast uczyć się w szkole) noszą ciężkie kanistry z wodą na odległość kilkunastu kilometrów, spędzając na tej czynności cały dzień, a tymczasem w krajach wysoko rozwiniętych „marnuje się” dziennie 330 litrów wody/osobę. Pora, aby zacząć oszczędnie gospodarować tym bezcennym, życiodajnym płynem.

Jako ostatni wystąpił pan dr Andrzej Galbarczyk, tłumacząc „Dlaczego człowiek nie może mieć organizmu jak Terminator? Wyjaśniał on przyczyny niedoskonałości organizmu ludzkiego bazując na zagadnieniach medycyny ewolucyjnej oraz stosunkowo nowej dziedziny nauki, jaką jest ewolucyjne zdrowie publiczne. Uświadamiał młodzieży, iż człowiek nie jest istotą doskonałą, a cały proces związany z jego rozwojem, funkcjonowaniem  i starzeniem się warunkowany jest teorią biologii ewolucyjnej, która próbuje wyjaśniać przyczyny podatności człowieka na choroby, ale też wnosi wkład do opracowania innowacyjnych metod leczenia. Dlaczego zatem chorujemy na raka, choroby zakaźne, cukrzycę? Dlaczego uzależniamy się od alkoholu, cukru, narkotyków? Dlaczego poród u człowieka jest długi i trudny? Dlaczego się starzejemy? Dlaczego… nie jesteśmy jak Terminator? A może po prostu takie granice są potrzebne? Miarą bowiem sukcesu ewolucyjnego nie jest zdrowie, a trwanie gatunku 😉

Z pewnością jednak potrzebne są takie fascynujące wykłady, które przyczyniają się do wzrostu świadomości w jaki sposób zatroszczyć się o własne zdrowie, ale też do rozwoju pasji badawczych i ciekawości świata.

                                prof. Beata Sobocińska

 

Skip to content